Passie voor het buitengewone

Het is Jan-Hendrik Goldbeck die, uit liefde voor bijzondere wijnen, een oude wijngaard koopt in de bergketen Serra de Tramuntana op Mallorca. Vervallen gebouwen tonen de overblijfselen van de 'Bodega Santa Catarina', die daar vroeger gehuisvest was. Bij toeval maakt hij via Manager Magazin kennis met Dominic Amat Kreft, een gepassioneerde student uit de Duitse wijnstreek Geisenheim, die de bijnaam 'Wein-Punk' (wijnpunker) draagt. Goldbeck slaagt erin Kreft te enthousiasmeren voor zijn plannen om de oude wijngaard op Mallorca nieuw leven in te blazen. In maart 2022 verhuist de 26-jarige naar het Spaanse eiland, waar hij van start gaat met zijn onconventionele wijncreaties.

De magie van de plek

Wie de wijngaard in het zonovergoten Serra de Tramuntana bezoekt, voelt gelijk de magie van de plek. Een plek waar mensen samenkomen rond de kunst van het wijnmaken; met evenementen, rondleidingen, wijnproeverijen en allerlei andere activiteiten, en natuurlijk de vinificatie zelf. De liefde voor de natuur, de diversiteit en de biologische verwerking zien we in alle facetten terug. De naam 'Terra IóN' verwijst naar de bijzondere terroirs, de verbondenheid met de natuur, maar ook naar de energie die een ion, een elektrisch geladen atoom, met zich meebrengt.

Jaargang met pioniersgeest

"De eerste jaargang met eigen druiven van wijngoed Terra IóN is een uitdrukking van mijn passie voor wijn, voor de terroir, voor het ambacht en voor de verbondenheid met de natuur", zegt Domenic Amat Kreft. De cuvée op basis van Viognier, Giró Ros en Prensal Blanc resulteert in een evenwichtige en complexe wijn die, met noten van grapefruit, pompelmoes en mangistan, toch een typisch Mallorcaanse lichtheid heeft. Een eerstlingswerk dat kwaliteit en pioniersgeest ademt, maar ook de belofte van nog veel spannende komende jaargangen in zich huist.